Wmo en de maatwerkvoorziening Begeleiding


  • Inleiding
  • Programma
  • Data
  • Advies
  • Inschrijven

De gemeente is binnen de Wmo verantwoordelijk voor de maatwerkvoorziening Begeleiding: ambulant en dagbesteding. Het uitgangspunt is het inzetten van maatwerk. Dit vraagt zowel inhoudelijke kennis als vaardigheden binnen het gesprek van jou als consulent. Roept dit ook vragen bij je op zoals: Binnen welke wetgeving hoort begeleiding? Welke vragen stel je om de ondersteuningsvraag concreet te krijgen? Wanneer is deze vraag ‘gebruikelijk’ of voorliggend op te lossen? Welke criteria zijn er om de maatwerkvoorziening Begeleiding te onderbouwen? Wanneer vraag jij medisch advies op?

SCOPENG reikt jou in deze verdiepingscursus de handvatten aan die je kunt gebruiken in de praktijk om te komen tot maatwerk. Op deze manier kun je goed aansluiten bij de behoefte van de begeleidingsdoel-groep.

Wat leer je?

Je leert …
… wettelijke kaders sociaal domein en aanpalende wetgeving;
… wat er aan bod moet komen in de vraagverheldering;
… de gespreksvoering aan te sluiten en af te stemmen op het gespreksniveau/-tempo van de doelgroep;
… concretiseren van doelen met de cliënt en zijn/haar netwerk;
… het bespreken van eigen kracht, netwerkversterking, gebruikelijke hulp en algemene voorzieningen;
… mogelijkheden te onderzoeken ter bevordering van sociale redzaamheid en participatie;
… de vertaling te maken van de ondersteuningsbehoefte naar wens en doelen om te komen tot passende oplossingsrichtingen;
… vanuit welke kaders er aandacht moet zijn voor kwaliteit.

Wie ben je?
Je bent Wmo consulent, maakt deel uit van een wijkteam, bent loketmedewerker of je werkt bij een zorgaanbieder of welzijnsorganisatie. Je wilt verdieping in gespreksvoering en hoe je kunt bepalen welke voorziening passend is. Basiskennis van de doelgroepen binnen de Wmo en je hebt de kennis en vaardigheden om een (keukentafel)gesprek te voeren.