Preventie en de Jeugdwet


  • Inleiding
  • Programma
  • Data
  • Advies
  • Inschrijven

De verdiepingscursus Preventie en de Jeugdwet gaat over universele en selectieve preventie en de overlap met vrij toegankelijke jeugdhulp. Binnen de Jeugdwet hebben gemeenten de opdracht om, door middel van preventiemaatregelen en vrij toegankelijke (lichte) vormen van jeugdhulp, de inzet van duurdere (zwaardere) jeugdhulp te voorkomen. Het betreft jeugdigen met lichte problemen, een ontwikkelingsachterstand of bij wie sprake is van (school-)uitval, zonder dat meteen zwaardere hulp noodzakelijk is.
Wat zijn de verschillen tussen preventie, vrij toegankelijke en niet-vrij toegankelijke jeugdhulp? Hoe versterk je preventie en de inzet van vrij toegankelijke jeugdhulp en hoe pak je dit als gemeente aan? Wie is in het kader van preventie waarvoor verantwoordelijk?

Wat leer je?
Je leert:

....de verschillen tussen preventie en vrij toegankelijke hulp te herkennen en de afweging te maken wanneer welke vorm van preventie/hulp ingezet kan worden;
….welke preventieve activiteiten binnen de Jeugdwet vallen;
….hoe je preventie en de toegang naar vrij toegankelijke hulp versterkt (binnen een gemeente);
….welke verantwoordelijkheden je hebt als professional.

Wie ben je?
1. Jouw taak is te inventariseren, adviseren en/of vast te stellen of iemand Jeugdhulp nodig heeft. 
2. Je hebt basiskennis van de Jeugdwet en weet welke partijen betrokken zijn.
3. Je kent de beoordelingscriteria voor toegang tot jeugdhulp.





SCIOPENG is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Op basis van deze registratie zijn wij een erkende instelling en zijn onze cursussen vrijgesteld van BTW.