Oplossingsgericht werken en denken


  • Inleiding
  • Programma
  • Data
  • Advies
  • Inschrijven

Binnen het sociaal domein krijg je regelmatig te maken met cliënten die in een vicieuze cirkel van 'probleemdenken' zijn beland. Niets kan, niets lukt, niets is mogelijk omdat… De dienstverlening is vervolgens vaak gericht op het aanpakken van die problemen omdat die als belemmering worden gezien. Maar werkt dat eigenlijk wel? Zou het niet beter zijn om de focus juist te leggen op wat wél goed gaat en van daaruit actie te ondernemen?
De methode ‘Oplossingsgericht werken en denken’ doorbreekt deze vicieuze cirkel van 'probleemdenken'. De interventies zijn erop gericht om de aandacht te verleggen naar juist die momenten waarop het anders of beter is en juist goed gaat. Hierdoor komen oplossingen in zicht en wordt de weg vrijgemaakt voor het vergroten van de zelfredzaamheid, mentale veerkracht en het nemen van verantwoordelijkheid.
Na afloop van de workshop ontvang je een handig mapje met daarin kaartjes met ‘oplossingsgerichte vragen’ die je in je dagelijkse praktijk kunt gebruiken.

Wat leer je?
Na afloop van de workshop ben je bekend met de methode ‘oplossingsgericht werken en denken’ en kun je deze adequaat inzetten tijdens gesprekken met je cliënten.

Wie ben je?
Je bent werkzaam in het sociaal domein (als consulent op één van de deeldomeinen of als generalist in bijvoorbeeld een wijkteam) en je spreekt regelmatig cliënten die blijven ‘hangen’ in probleemdenken.