Module 4: Het gesprek en het onderzoek in de wijk


  • Inleiding
  • Programma
  • Data
  • Advies
  • Inschrijven

In deze module leer je op een effectieve wijze de situatie van mensen in kaart kan brengen én positief te positioneren. Als generalist is het belangrijk om verschillende gespreksmethodieken op het juiste moment in te zetten om relevante gegevens te verzamelen voor het onderzoek en te activeren. Je leert in het gesprek mensen hun problemen positief te benaderen en te structureren. Door actief te luisteren naar de burger, wordt hij gemotiveerd tot regie name, daar waar dat mogelijk is. 

Een effectieve gespreksvoering is van belang om samen met de burger (plus netwerk) en de betrokken hulpverleners/ partijen op te trekken in het proces van vraagstelling naar (het brainstormen van) een passende oplossing.

Wat leer je?
Je leert …
… te observeren en actief te luisteren naar de burger;
… inzicht te krijgen in eigen ‘krachten en valkuilen als het gaat om gespreksvoering. Bedenk eens: wie heeft de regie: de burger of jij?;
… een gespreksstructuur waarin doelen en verwachtingen worden uitgesproken;
… diverse gespreksmethodes zoals ‘oplossingsgericht denken  en ‘omdenken’ toe te passen;
… visualiseren bij beperkte communicatiemogelijkheden van specifieke doelgroepen om hen te betrekken in de vraag-achter-de-vraag;
… burgers zoveel mogelijk te te betrekken bij het zoeken naar verschillende oplossingsmogelijkheden.





SCIOPENG is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Op basis van deze registratie zijn wij een erkende instelling en zijn onze cursussen vrijgesteld van BTW.