Module 3: Vormen van jeugdhulp (E-learning)


  • Inleiding
  • Programma
  • Data
  • Advies
  • Inschrijven

Je wilt graag weten wat er zoal aan jeugdhulp aanwezig is, zodat je mee kunt denken met de jeugdige en ouders. Daarvoor moet je zelf goed op de hoogte zijn van de (innovatie)mogelijkheden binnen jouw gemeente. Welke alternatieven zijn er voor de maatwerkvoorzieningen? Wat kunnen ouders en jeugdige zelf oplossen, waarvoor en op welke manier kan het netwerk worden ingezet, welke laagdrempelige vormen van jeugdhulp zijn er en welke maatwerkvoorzieningen zijn geschikt? Tijdens deze module wordt een uitgebreid scala aan oplossingen besproken. Zo kun je met de jeugdige en ouders gezamenlijk een plan van aanpak (gezins-/familieplan) opstellen.

Wat leer je?
Je leert …
… vormen van jeugdhulp (vrij toegankelijk en op beschikking) en vanuit jeugdbescherming kennen;
… belasting van de jeugdige, ouders en het netwerk te bepalen en wat er aan draagkracht gevraagd kan worden;
… doelen formuleren om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien, de zelfredzaamheid te optimaliseren en de maatschappelijke participatie te bevorderen;
… een plan van aanpak te maken met aandacht voor jeugdige/ouders en gezin;
… de voorziening/ het arrangement te onderbouwen als passende vorm van ondersteuning.

Klassikaal of e-learning
Je kunt module 3 op twee manieren volgen: klassikaal en via e-learning. Bepaal zelf wat het beste bij je past. In de klassikale cursus krijg je les met jeugdconsulenten van andere gemeenten. Je deelt kennis en ervaringen, wat erg leerzaam is. Bij e-learning studeer je thuis of op je werk wanneer het jou uitkomt. Je maakt gebruik van onze online leeromgeving; SCIOPENG Academie.

Accreditatie
Module 3 van de opleiding jeugdconsulent is, voor zowel klassikaal als e-learning, SKJ geaccrediteerd voor in totaal 25.50 punten.