Module 3: Integrale arrangementen vanuit het sociaal domein


  • Inleiding
  • Programma
  • Data
  • Advies
  • Inschrijven

Het uitgangspunt is om de burger zoveel mogelijk  problemen op ‘eigen kracht’ op te laten lossen of vanuit zijn netwerk. Dit is niet altijd mogelijk. Het is belangrijk dat je bij een casus ‘op de scheidslijn’ van verschillende wetgeving, weet toe te passen in de praktijk. Hoe kan de samenwerking op uitvoerend niveau worden opgezocht?
Door het stellen van concrete doel(en) kan er maatwerk geleverd worden. Ook vanuit het voorliggende veld zijn ondersteuningsmogelijkheden te realiseren welke de concrete doelen ondersteunen.
Je leert een breed systeem op te zetten rondom de burger en zoekt samen met hem/haar (en het netwerk) naar eigen, lokale en/of voorliggende mogelijkheden ter ondersteuning. Hoe realiseer je een ondersteuningsaanbod waarin je samen met de burger zoveel mogelijk aan zijn of haar  zelfredzaamheid en/of participatie werkt? Hoe onderbouw je dat je doelgericht en effectief een maatwerkvoorziening inzet?

Wat leer je?
Je leert …
… hoe talenten, eigen kracht en sociaal netwerk ingezet kunnen worden ter versterking van een   ‘breed’ systeem;
…vanuit het opstellen van concrete doelen, oplossingen te zoeken in samenwerking met de burger;
… hoe je zicht kan krijgen op lokale en voorliggende ondersteuningsmogelijkheden;
… mogelijkheden voor ondersteuning vanuit de verschillende wettelijke kaders en de samenwerking binnen de uitvoering van het sociaal domein op te zoeken;
… een schriftelijke overdracht te maken voor de specialist (wmo-/jeugd-/participatieconsulent of schulddienstverlener);
… te motiveren wat, waarom en voor hoelang een eenvoudige maatwerkvoorziening wordt afgegeven.