Module 3: Fraude en terugvordering


  • Inleiding
  • Programma
  • Data
  • Advies
  • Inschrijven

Fraudepreventie is een belangrijk onderdeel in de uitvoering van de Participatiewet. Fraude mag tenslotte niet lonen en het draagt niet bij aan het maatschappelijke draagvlak voor de sociale zekerheid. Om die reden moet een fraudesignaal in een zo vroeg mogelijk stadium herkend worden. Dat betekent dat steeds meer de nadruk komt te liggen op preventie van misbruik. Hoe doe je dat als gemeente? En wat moet je doen als een te hoge bijstandsuitkering is uitgekeerd of dat er ten onrechte is uitbetaald? Wanneer is het college bevoegd om ten onrechte verstrekte bijstand terug te vorderen? Sinds de invoering van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving bestaat bij fraude de verplichting om terug te vorderen.

Wat leer je?
Na het volgen van de module fraude en terugvordering ben je in staat om fraudesignalen snel op te pikken en daar op een adequate manier op de reageren. Tevens leer je de theoretische en praktische aspecten rond terug- en invordering van bijstand kennen en hoe dat in de praktijk correct toe te passen.

Wie ben je? 
De module fraude en terugvordering is bedoeld voor alle uitvoerende medewerkers van de Participatiewet. En voor deelnemers van de volledige opleiding klantmanager Werk en Inkomen.




SCIOPENG is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Op basis van deze registratie zijn wij een erkende instelling en zijn onze cursussen vrijgesteld van BTW.






                       © Copyright sciopeng.nl | Realisatie door Initium & Vionq